Εξαιρετικό το 14ο Φεστιβάλ Βυζαντινών Χορωδιών στον Βόλο

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου, το Σάββατο 16/12, το 14ο Φεστιβάλ Βυζαντινών Χορωδιών, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης». Στην εκδήλωση, που εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας όλων για την υποδοχή και καλύτερη δυνατή βίωση της Μητροπόλεως των εορτών, των Χριστουγέννων, παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Φθιώτιδος κ. Συμεών και Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, καθώς και πλήθος φιλόμουσων συμπολιτών μας.

 

festival_xorodiwn_8Στο φεστιβάλ συμμετείχαν το παραδοσιακό και Βυζαντινό Τμήμα του Ωδείου «Γερμανός ο Μελωδός» της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, υπό την διεύθυνση του διευθυντού του κ. Ανδρέα Ιωακείμ, Δρος Μουσικολογίας και Λαμπαδαρίου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, η χορωδία της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, υπό την δ/νση του καθηγητού κ. Βασιλείου Αγροκώστα, Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας και η χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Μητροπόλεώς μας, υπό την δ/νση του καθηγητού κ. Δημητρίου Κατσικλή, Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου. Όλες οι χορωδίες απέδωσαν εξαιρετικά το πρόγραμμά τους, Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και βυζαντινούς ύμνους των Χριστουγέννων, αποσπώντας τον δίκαιο έπαινο του φιλόμουσου κοινού.

festival_xorodiwn_9

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών κ. Ευστάθιος Γραμμένος, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, ο οποίος καλωσόρισε τις χορωδίες, αναφέρθηκε στην ιστορία του θεσμού και ευχαρίστησε τον Προϊστάμενο και τα στελέχη του Ναού για την φιλοξενία του Φεστιβάλ.

Μετά το πέρας του μουσικού προγράμματος, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος συνεχάρη τις χορωδίες για την απόδοσή τους και τον φιλοξενούμενο Ιεράρχη κ. Σωμεών για την πρόοδο των βυζαντινών μουσικών σπουδών, που παρατηρείται στην Μητρόπολή του επί των ημερών του, αλλά και για την εν γένει διακονία του στην Τοπική Εκκλησία της Φθιώτιδος, ενώ τον ευχαρίστησε από καρδιάς για την άμεση συμπαράσταση της Μητροπόλεώς του στον χειμαζόμενο λαό της Μαγνησίας, κατά την πρόσφατη δοκιμασία των πλημμυρών.

festival_xorodiwn_10

Από την μεριά του, ο Μητροπολίτης κ. Συμεών χαρακτήρισε το Ποιμενάρχη της Δημητριάδος ως τον Ιεράρχη που διακονεί την ενότητα και ως πηγή έμπνευσης για τα νεώτερα μέλη της Ιεραρχίας. Εξήρε το έργο του στην Μητρόπολή Φθιώτιδος, κατά την βραχεία περίοδο της τοποτηρητείας και τόνισε ότι το μήνυμα των Χριστουγέννων είναι το «μαζί». «Το μήνυμα των Χριστουγέννων βρίσκεται στην κατάργηση της μοναξιάς, της ατομικότητας, της φιλαυτίας». Ο κ. Συμεών ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας και για τις προς το πρόσωπό του ευεργεσίες. Χαρακτήρισε την εκδήλωση ευκαιρία επαναβεβαίωσης του σεβασμού, της αγάπης και της συναντίληψης μεταξύ των δύο Μητροπόλεων και προανήγγειλε την επόμενη παρουσία του στον Βόλο, στις 26/1/2024, όταν θα ομιλήσει στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, για τον νεοφανή Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη, στο πλαίσιο των Αγιολογικών Διαλέξεων που πραγματοποιούνται, φέτος σ΄ αυτόν.

Το Φεστιβάλ παρουσίασε ο κ. Ευθύμιος Παπαγεωργίου, καθηγητής της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Μητροπόλεώς μας και Λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου.