Τιμητικές διακρίσεις συναδέλφων Ιεροψαλτών

Ο Ιεροψαλτικός κόσμος της Ι.Μ. Δημητριάδος, ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ι.Μ. Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» μαζί με την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας, τίμησε την μνήμη του Προστάτου του Οσίου Ιωάννου του Κουκουζέλους, στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Βόλου, με Αρχιερατικό Εσπερινό χοροσταντούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου, μετά το πέρας του οποίου τελέστηκε και ο Αγιασμός της επίσημης έναρξης της νέας χρονιάς στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής.

Συνάδελφοι Ιεροψάλτες, μέλη του Συνδέσμου, πλαισίωσαν τα Ιερά Αναλόγια του ναού,  υπό την δ/νση του Πρωτοψάλτου κ. Ευσταθίου Γραμμένου και του Λαμπαδαρίου κ. Ευθυμίου Παπαγεωργίου.

Πολλοί οι παρευρισκόμενοι, Ιεροψάλτες, μαθητές της Σχολής, φίλοι.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, απένειμε τιμητικές διακρίσεις στους τρεις παλαίμαχους Ιεροψάλτες κ.κ. Δημήτριο Ευσταθίου, Γεώργιο Καραλή και Κωνσταντίνο Κομισόπουλο, που κόσμησαν τα ιερά Αναλόγια επί σειρά ετών, ως αναγνώριση για την καρποφόρα διακονία τους.

Στη συνέχεια παρατίθεται ο χαιρετισμός του Προέδρου του Συνδέσμου Ιεροψαλτών κ. Δημητρίου Ανδρ. Χατζηγεωργίου, Θεολόγου-Πρωτοψάλτου και Καθηγητού Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής.

«Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα, σεβαστέ μας Διευθυντά της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως π. Επιφάνιε, σεπτοί Πατέρες, αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί σπουδαστές, κυρίες και κύριοι.

Ο Δωρεοδότης Θεός μας αξίωσε για μία ακόμη χρονιά να συγκεντρωθούμε «ομοθυμαδόν επί το αυτό» για να τιμήσουμε τη μνήμη του προστάτου Αγίου των Ιεροψαλτών της καθ’ υμάς Ιεράς Μητροπόλεως, Οσίου Ιωάννου του Κουκουζέλους. Και λέγω «ομοθυμαδόν επί το αυτό»,  διότι ταυτόχρονα με τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών και τους πολυάριθμους συναδέλφους που τιμούν τον Άγιο, η Ιστορική Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας, τελεί τον καθιερωμένο Αγιασμό της νέας χρονιάς και σε λίγο οι αποφοιτήσαντες σπουδαστές θα δρέψουν τους καρπούς της εργώδους και συστηματικής τους προσπάθειας στην εκμάθηση της τέχνης του Δαμασκηνού αλλά και του Μαΐστορος Οσίου Ιωάννου του «αγγελόφωνου και καλλικέλαδου τέττιγα» της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής.

Τί πιο όμορφη εικόνα από την σημερινή, όπου μικροί και μεγάλοι, νέοι και παλαιοί, μαθητές και δάσκαλοι, εμπειροτέχνες και σπουδαγμένοι, συνηγμένοι επί το αυτό, μοιράζονται τα ίδια ακούσματα, την ίδια αγάπη, την ίδια φλόγα για την θεϊκή τέχνη της πατρώας μουσικής, συνεχίζοντας την παράδοση που σφυρηλάτησαν οι Δάσκαλοί μας και πέρασε πλέον στα χέρια νεότερων μουσικών που συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο και το ίδιο μεράκι στην υπηρεσία της ψαλτικής τέχνης.

Εγγυητής για τη συνέχιση αυτή της δημιουργικής συνύπαρξης είστε εσείς Σεβασμιώτατε και το ανύστακτο ενδιαφέρον σας για την διασφάλιση της ενότητας, μιας ενότητας που δεν επιβάλλεται, αλλά εμπνέεται.

Εμπνέεται με το παράδειγμα, τη συνδιαλλαγή, τη συνεννόηση, τον αλληλοσεβασμό, την κοινή χάραξη στόχων και σκοπών.

Το ένα χέρι νίβει το άλλο, λέγει ο σοφός λαός μας και ο Σύνδεσμός μας, ως στοργική Μητέρα, περιμένει όλους τους συναδέλφους αλλά και τους μαθητές που αποφοιτούν από την Σχολή μας, να στελεχώσουν την Χορωδία για να πνεύσει άνεμος ανανέωσης.

Άλλωστε, αγαπητοί σπουδαστές, η Χορωδία αποτελεί τη φυσιολογική σας εξέλιξη στη σπουδή της Μουσικής μας, ένα μεταπτυχιακό θα μπορούσαμε να πούμε, δίπλα στους Δασκάλους σας στη Σχολή. Μη χάσετε την ευκαιρία να βρεθείτε δίπλα σε έμπειρους και καταξιωμένους Ιεροψάλτες, δουλεύοντας μαζί σε νέο και απαιτητικό ρεπερτόριο από την ακένωτη πηγή της Βυζαντινής Μουσικής.

Οι σημερινοί τιμώμενοι, παλαίμαχοι Ιεροψάλτες, εργάστηκαν ακριβώς στο πνεύμα της ενότητας. Αν και έχουν αποχωρήσει ήδη από τα Αναλόγια και από τη μάχιμη ψαλτική, εντούτοις δεν λείπουν από καμία πρόβα, από καμία συναυλία, από καμία δραστηριότητα του Συνδέσμου, έχοντας θέσει τον εαυτό τους στην διάθεση του Συνδέσμου για να αναπληρώσουν κάθε λειτουργικό κενό που μπορεί να υπάρξει.

Να το ζωντανό παράδειγμα ενότητας, συνέπειας αλλά και αξιοπρέπειας.

Γιατί στις ημέρες μας δυστυχώς, η συνέπεια έχει συνδυαστεί με τη μισθοδοσία και η αξιοπρέπεια ξεχνιέται όταν δεν συνδυάζεται με οικονομικές απολαβές.

Θέλω να ευχαριστήσω ως Πρόεδρος του Συνδέσμου, τους συναδέλφους για την προσφορά τους, να τους ευχηθώ, υγεία σε αυτούς και τους οικείους τους και ο αγαθός Θεός, που τον ύμνησαν επί πολλά έτη, να τους χαριτώνει και να τους ενδυναμώνει στην ζωή τους».

εικόνα_Viber_2022-10-17_08-27-20-848 εικόνα_Viber_2022-10-17_08-26-07-387 εικόνα_Viber_2022-10-17_08-24-15-365

εικόνα_Viber_2022-10-17_08-24-06-167 εικόνα_Viber_2022-10-17_08-18-43-329