ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ 

Ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ι.Μ. Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, στα πλαίσια διαφύλαξης και διάδοσης της πατρώας Ψαλτικής Τέχνης, όπως αυτή διαμορφώθηκε ανά τούς αιώνες έως σήμερα, αλλά και στην προσπάθεια επιμόρφωσης των Ιεροψαλτών που διακονούν στα Ιερά Αναλόγια καθώς και των σπουδαστών Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, προγραμματίζει σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής Τέχνης.

Η συμμετοχή στα επιμορφωτικά σεμινάρια θα είναι δωρεάν.

neratzis_site

Αφετηρία αυτών των σεμιναρίων θα είναι το νέο μουσικό πόνημα του Άρχοντος Διδασκάλου του Αποστόλου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Δημητρίου Νεραντζή, με τίτλο «Αναστασιματάριον Ιωάννου Λαμπαδαρίου του Βυζαντίου Μελωδούμενον».

Ο Μουσικολογιώτατος Άρχοντας θα διδάξει, επί τη βάσει των κλασικών μαθημάτων της Εκκλησιαστικής Μουσικής, την Τέχνη απόδοσης της Βυζαντινής Σημειογραφίας, την Ερμηνευτική προσέγγιση των χαρακτήρων της Βυζαντινής Μουσικής, σύμφωνα με την προφορική και γραπτή Πατριαρχική παράδοση.

Η μαθητεία του κ. Νεραντζή δίπλα στον Αθανάσιο Παναγιωτίδη, η πολυετής και υπεύθυνη διακονία του στο αναλόγιο, καθώς και η προσωπική έρευνά του σε θέματα Βυζαντινής παρασημαντικής, μέσω του συνδυασμού της χειρόγραφης, έντυπης και προφορικής παράδοσης, αποτελούν τα εχέγγυα για μια γνήσια προσέγγιση της έκφρασης της ψαλτικής τέχνης.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Βυζαντινή Μουσική είναι κομμάτι της γενικότερης ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης που αφορά τόσο στον κοσμικό όσο και στον εκκλησιαστικό τομέα και βρίσκει ανά τους αιώνες τη γνησιότερη έκφρασή της στον ορθόδοξο λειτουργικό χώρο.

Αφίσα_1ου_Σεμιναρίου_12-01-2020_ site

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την
Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020, ώρα 12:00 το μεσημέρι,
στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσιάτικα Βόλου.