Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διημερίδα για θέματα Τυπικού

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της διημερίδας  για θέματα τυπικού, που πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 8 και 9 Νοεμβρίου 2014 και διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού

Προσκεκλημένος εισηγητής αυτής, ήταν ο Δρ Διονύσιος Μπιλάλης-Ανατολικιώτης, Μουσικολόγος-Τυπικολόγος, Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιμελητής εκδόσεως των «Διπτύχων» της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο  Πρόεδρος του  Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου κ. Ευστάθιος Γραμμένος, άνοιξε την διημερίδα παρουσιάζοντας τον προσκεκλημένο εισηγητή Δρ Διονύσιο Μπιλάλη-Ανατολικιώτη.

 1. Η εισήγηση της πρώτης ημέρας αφορούσε «Δυσκολίες στο Εκκλησιαστικό Τυπικό (καθημερινές λειτουργίες, προεόρτια, μεθέορτα)».

Ακολούθησε εκτενής διάλογος επάνω στα περιεχόμενα και την ορθή χρήση του Τυπικού, στην κατανόησή του  και στην ερμηνεία διαφόρων όρων αυτού.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος έκλεισε τις εργασίες της πρώτης ημέρας, επισημαίνοντας την σπουδαιότητα της Λειτουργικής τάξης, προς την οποία οφείλουν να εξασκούνται και να προσαρμόζονται τόσο οι Ιεροψάλτες όσο και οι Κληρικοί.

 

2. Η εισήγηση της δεύτερης ημέρας αφορούσε «Εσφαλμένες λειτουργικές συνήθειες».

 Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος πάνω σε επισημάνσεις διαφόρων προβλημάτων και λαθών επί του Τυπικού, σε τοπικές συνήθειες και πως αυτές μπορούν να εναρμονισθούν  με το τυπικό, σε διάφορες διορθώσεις λειτουργικών εκδόσεων.

Τις εργασίες της διημερίδας παρακολούθησαν Ιεροψάλτες, μέλη του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου καθώς και Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

photo (6) photo (3) photo (2)