Ακολουθία Παννυχίδος 2017

Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017,
στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βόλου, ώρα 6,00μμ
χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου,
θα τελεστεί η κατά το  Βυζαντινό Κοσμικό Τυπικό της Μεγάλης Εκκλησίας Αγίας Σοφίας

η Ακολουθία της Παννυχίδος.

Την ακολουθία θα αποδώσει

ο Βυζαντινός Χορός του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ι.Μ. Δημητριάδος “Ὀσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης”,
υπό την χοραρχία του

Προέδρου και Χοράρχου κ. Ευσταθίου Δ. Γραμμένου,

Θεολόγου, Καθηγητού Βυζ. Μουσικής, Λαμπαδαρίου του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Βόλου.

 Την ακολουθία της Παννυχίδος αποκατέστησε, μελοποίησε και εξέδωσε ο Ομότιμος Καθηγητής της Μουσικολογίας του Τμήματος Μου­σι­κών Σπου­δών του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών  κ. Γρηγόριος Στάθης.

Ασματικό και Μοναχικό Τυπικό
Οι ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας τελούνταν μέχρι και τον 12ο με 13o αιώνα κατά δύο παράλληλα Τυπικά. Το Ασματικό (Ενοριακό) Τυπικό, για τις εκκλησίες του κόσμου, και το Μοναχικό Τυπικό, για τους μοναχούς. Από τις αρχές του 13ου αιώνα ακολουθούμε το Μοναχικό Τυπικό όλοι οι ορθόδοξοι και στα Μοναστήρια και στις Ενορίες.

Η Παννυχίς
Η Παννυχίδα είναι παλαιά Ακολουθία του ενοριακού-ασματικού τυπικού ψαλλόμενη στην Κωνσταντινούπολη έως το 1204 και στη Θεσσαλονίκη έως την εποχή του αγίου Συμεών Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης (†1429), κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στη θέση του σημερινού Μοναχικού Αποδείπνου. Τελούνταν επισυναπτόμενη στον Εσπερινό ως μικρή αγρυπνία, κατά τους εσπερινούς μεγάλων εορτών στην εορταστική της μορφή, και την Μεγάλη Τεσσαρακοστή στην Κατανυκτική της μορφή αντί του Μοναχικού Μεγάλου Αποδείπνου με το οποίο έχει αρκετά κοινά στοιχεία. Αργότερα περιορίσθηκε η τέλεσή της την Α΄ εβδομάδα των Νηστειών και τη Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι την οριστική της εγκατάλειψη και την αντικατάστασή της από το Μοναχικό Απόδειπνο.